Alchimistul

Astazi, iubita mea nepoata Sofia a incheiat examenele din cadrul Evaluarii Nationale 2013 clasa a -VIII-a.
N-are emotii, “10 la mate, 10 la romana, hai un 9.50 la germana”  imi spune sigura si increzatoare ca portile Liceului Brukenthal din Sibiu i se vor deschide linistite din toamna. Imi esti draga, Sofie, si primul meu cadou pentru tine e “joaca stilistica” de mai jos, proza in versuri scrisa de tine 🙂 si cu care ai obtinut pentru al doilea an consecutiv premiul I la concursul national Marin Sorescu.
Te iubesc pentru ca scrii liber, usor si limpede, spre deosebire de mine care ma chinui sa adun fraze, n-am exercitiu, iar talentul l-am pierdut in realitatile cotidiene. Scrie acum.

 Sofia si Daria

foto: Sofia si Daria-nepoatele mele dragi

ALCHIMISTUL

Zilei acesteia faceti-i un nod, sa n-o uitati ca pe-o jucarie in pod. Veti vedea primul film din viata, incepeti, va sa zica, o perioada mareata. Vremurile copilariei s-au dus ca pe apa Sambetei. Voi trebuie sa-nvatati, cum sa va descurcati, altfel ramaneti neajutorati. Asa incerc si eu, sa reusesc din greu. De-aia ne refugiem intr-o lume ascunsa, in noapte, si auzim ca prin soapte: “Visele va sunt salvarea”, atunci cand ti se pare ca intamplarea este cu adevarat realitatea in care ne ascundem luciditatea. Ele lucreaza la un film, infinitul film pe care in acest refugiu il vizionati si il vizionati… Toti suntem niste scenaristi, niste artisti. Am lecturat aceasta peripetie, si am constientizat ca ea mi-a adus aceste randuri.
Santiago, oierul de 14 ani juma’, s-a gandit sa plece dupa comoara din visele sale misterioase, descifrate de vrajitoarele miraculoase. Pe drum a intalnit o fata modesta de negustor si i-a fost tare greu sa o pararaseasca, a ramas doar cu dor. A fost atat de convins, incat si-a luat picioarele in spinare si a plecat devreme, cand soarele rasare. A trecut pe la egipteni, scotocind la  piramide, insa in loc de un cufar aurit, el a fost jefuit. Insusi talharul il sfatuieste pe baiat sa caute in tinutul sau indepartat. Pastorul necajit se intoarce de unde a venit si gaseste comoara ingropata acolo unde nu s-ar fi asteptat niciodata. Comora se afla chiar in curtea sa. Baiatul acesta m-a-nvatat ca destinul trebuie urmat, astfel incat sa ai numai de castigat. Asa va indemn si eu pe voi, invatacei de pretutindeni  sa nu va abateti de la drum, caci altfel totul ajunge scrum. Urmati-va legenda personala, urmati-va visele semnificative fiindca nu veti putea ajunge la trofeu decat urmand acest traseu; ce va ajuta sa faceti fata tuturor peripetiilor presarate cu obstacole, ca-n vechile basme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *