I am legend

Anul sindromului “cutting costs”

Dupa ce in prima jumatate a lui 2008 am privit zambitori prabusirile de peste Ocean si furtunile de pe Batranul Continent, dupa ce de Craciun  faceam haz de necaz la cozile interminabile ale hypermarketurilor in timp ce pe scroll vedeam anunturile celor de la Dacia, Azomures s.a. privind inchiderea temporara a productiei, dupa ce contabilizam din ce in ce mai multe sinucideri ale napastuitilor crahului (si nici un emo declarat printre ei) realizam ca nu suntem pe o insula pustie ci facem si noi parte din angrenajul economic mondial, globalizat mai mult sau mai putin.

Astfel, 2009 va fi cel al sindromului “cutting costs”. De la bancile exagerat de expansive in ultimii ani pana la buticul din colt,  managementul eficient va reprezenta un model de supravietuire.

O buna parte din ceea ce numim management consta in a complica munca oamenilor.  – Peter Druckner

Daca birocratia sistemului public romanesc reprezinta  o stare de fapt, in ceea ce priveste companiile private constituie doar o uriasa palnie ce absoarbe costuri, timp si nervi. De nenumarate ori am fost surprins neplacut de incetineala multor multinationale de a rezolva probleme minore, iar stresul birocratic pentru managerii acestora a devenit “boala profesionala”.

E timpul procedurilor revolutionare si abandonul abordarilor standard.

Personal, ma astept  ca,  odata cu finalizarea structurii actualului guvern, sa fim coplesiti de o avalansa de modificari legislative in domeniul fiscalitatii, modificari ce poate nu vor clarifica sistemul ci din contra. De accea recomand tututor celor implicati intr-un business sa caute in primul rand solutii din interior. Un departament financiar bine integrat ca structura si control, informare permanenta in privinta solutiilor fiscale, analize de impact pentru cash-flow si  pentru capital. Cele mai afectate companii vor proveni din categoria interpinderilor mici si mijlocii, cu resusrse limitate, companii care si in perioada boom-ului economic aveau acces limitat la finantari si resurse putine pentru dezvoltare.

De aceea, in complementaritate cu activitatea noastra de evidenta contabila si expertiza, incercam sa oferim in principal si:

– proiectii de scenarii pentru taxele directe si indirecte;

-consultanta pentru implementarea solutiilor fiscale;

– strategii de vanzare a afacerii sau a unor parti a acesteia;

-intermedieri pentru finantari de proiecte.

Strategiile si planificarile in aceste domenii vor deveni esentiale in optimizarea afacerii, reducerii costurilor si impunerea pe o piata din ce in ce mai dura.

Anul 2009 va fi un an al masurilor radicale. Prin echilibru si dinamism societatile lucide vor  performa iar cele incorsetate in siteme invechite vor esua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *