Die hard

Echitate fiscala made in Romania

Familia Bucurosu are o veche traditie antreprenoriala; inca din perioada interbelica, bunicii potoleau setea musteriilor cu braga proaspata plimbata pe aleile micului Paris in carute trase de boi. Parintii au pastorit cateva unitati de alimentatie publica specifice “epocii de aur” unde vanzarea bananelor verzi si a portocalelor pe sub mana activistilor de partid reprezenta … aur curat. Nici cei 5 ani de puscarie ai tatalui pentru ilicit nu au stirbit cu nimic din faima de precupeti isteti acumulata prin pachetele de Kent si sapunurile Nivea achizitionate subversiv si constant  de la un vechi marinar de cursa lunga. Anii noi ai capitalismului i-au prins pregatiti pe cei 2 frati hotarati sa continue indeletnicirile mostenite, astfel incat in ziua de azi fiecare dintre ei sunt proprietari cu acte in regula de mici sereleuri producatoare de activitati sezoniere cum ar fi vanzari de chinezisme de Valentine’s Day sau trafic de brazi de Craciun. Data fiind sezonalitatea, impartita de asemena frateste, se ajuta reciproc atunci cand e vremea castigului. Sunt de asemenea constiinciosi in a-si plati impozitul pe profit aferent celor 10% din venituri declarate (doar 10% ca de restul “trebuie sa traiasca si familiile lor, nu se fure statu’ totii banii“).

Habar nu aveau ca ex-ministrul finantelor le va baga cearta in casa, ca se vor dusmanii pe banutii care nu ies la socoteala.

Pentru ca,  desi au cam aceleasi cifre de afaceri/marja de profit  pe ambele societati, logica impozitului minim le spune ca au de plata sume diferite la impozitul pe profit pentru anul 2009! Si sa vedem cum:

Andrei Bucurosu srl declara un venit impozabil in  2009 astfel:
trimestrul I : 50.000 lei pentru care plateste 16%  – 8.000 lei impozi
trimestrul II: 0 lei pentru care plateste un impozit minim de 717 lei
trimestrul III: 0 lei pentru care plateste un impozit minim de 1.075 lei
trimestrul IV: 0 lei pentru care plateste un impozit minim de 1.075 lei

Codul Fiscal ROMANESC, prin modificarile facute de OG34/2009 il obliga pe A. Bucurosu sa plateasca un impozit pe profit aferent 2009 in valoare de 10.867 lei, ramanand cu un profit net de 39.133 lei

Bogdan Bucurosu srl declara un venit impozabil in  2009 astfel:
trimestrul I : 0 lei pentru care plateste 16%  – 0 lei impozit
trimestrul II: 0 lei pentru care plateste un impozit minim de 717 lei
trimestrul III: 0 lei pentru care plateste un impozit minim de 1.075 lei
trimestrul IV: 50.000 lei pentru care plateste un impozit de16% de 8.000 lei (minimul fiind  de 1.075 lei)

Acelasi Cod Fiscal ROMANESC, prin modificarile facute de OG34/2009 il obliga pe B. Bucurosu sa plateasca un impozit pe profit aferent 2009 in valoare de 8.000 lei, ramanand cu un profit net de 42.000 lei.

Ati inteles socoteala din targ? doua societati identice, in acelasi an fiscal, platesc doua impozite diferite DOAR pentru ca una din ele a inregistrat profit impozabil din activitatea economica inainte de 01.05.2009 (data aplicarii OG34/2009) iar cealalta a inregistrat profit in perioada de dupa 01.05.2009!

Unde mai e anul fiscal? De ce societatile bancare sau IFN-urile care fac plati anticipate de impozit n-au fost  aruncate in aceeasi oala? Dar microinteprinderile? Aceastea platesc impozit minim pe trimestrele in care nu au avut activitate chiar daca in celelalte a inregistrat venituri mari! Cum poate intelege un investitor faptul ca ar putea sa plateasca 2 impozite diferite la 2 societati care au aceeasi activitate dar in luni diferite? De ce avem bucuria permanenta de a complica lucrurile? Daca un specialist finantist se apuca cu mainile de cap facand astfel de calcule ce pretentii sa mai avem de la un inteprinzator care nu doreste altceva decat SA-SI INTELEAGA PROPRIA AFACERE?

In acelasi grobian sistem zace inutil de 6 ani incoace si impozitul pe venitul global in timp ce ne laudam cu cota unica. Dar povestea asta intr-un post urmator…
UPDATE:  mediafax il citeaza pe playboy-prim-lover-ul finantist al tarii cum ca epoca lui 3% a murit. Pe pariu ca cosciugul nu-i batut in cuie?

6 Comments

 1. consicont

  Ref. la echitate fiscala, la ex. 2 cu Bogdan B., mie mi-au spus la finante Mures ca nu pot tine cont de impz. minim achitat in trim. 2-3 la calculul impz. cumulat si deci pe total an trebuie sa achit 717+1075+8000 !!! Ma ajuti sa combat, te rog?
  Si eu cred ca se va reveni la impozitul pe micro, poate cu o cota mai mare.

 2. Pai le dai in cap cu codul fiscal 🙂
  (15) Pentru anul 2009, contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) lit.b) aplică următoarele reguli:
  b) pentru trimestrele al III-lea şi al IV-lea se compară impozitul pe profit datorat la sfârşitul fiecărui trimestru cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respectiv, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulțirea cu numărul de luni aferent trimestrului respectiv.

  de altfel, dacai ai descarcat decl 101 de pe mfinante si bagi datele in ele vei vedea ca impozitul anual final este de 8.000 si rest de plata 6.208.
  ps: ne vedem in Poiana??

 3. consicont

  @LEX-US: Multumesc mult! Tocmai am gasit si in normele la OUG 34/2009, la pct. 11.3.
  Desigur, 95% ca vin la Seminar. Am trimis niste intrebari pe adresa de mail de cursuri.

 4. consicont

  Acesta era e-mail-ul pomenit.
  Servus Lexus, sănătate şi un an bun întregii echipe Classfin!
  Aş dori să particip şi eu la seminar, dar e posibil să vin cu familia. În acest caz, ar fi vreo cameră cu trei paturi? Vineri, 05.02.2010, la ce oră e primul curs? Până când trebuie să confirmăm? Dacă venim de joi trebuie să confirmăm mai repede? Se poate achita cash la faţa locului pentru Asociaţia Decont? În acest caz pot primi chitanţă cu decembrie 2009 pe numele sponsorului? Scuze, cam multe întrebări, dar trebuie să ştim cum stăm şi să ne orientăm. Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
  Cu respect,
  Viorel Moldovan
  Consicont SRL

  1. @consicont: iti raspund pe forum la sectiunea de seminar, poate astfel de nelamuri mai au si altii …

   1. consicont

    Pe PM nu am voie aşa că postez aici şi pe topic. Am încercat şi pe telefon, dar am numerele din 2006, “fix-ul” nu mai e bun iar pe “mobil” nu răspunde nimeni (0723321210).
    Mulţumesc pentru promptitudine şi facilităţi.”La Famiglia” e modestă, trei persoane din care una de 18 ani, care însă nu mai poate veni. Confirmăm cazare+pensiune, începând doar de vineri, pentru două persoane şi participare cursuri pentru una persoană.
    La bună vedere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *