I am legend

Momentul ZERO

Motto: “Cum mama dracului mai mon­tează el rododendronii? Asta-i problema mea!” (by M.V.)

Nici macar nu stiu sa minta frumos. Pentru a mai confirma inca odata faptul ca ministrii nostrii sunt niste diletanti in tot ceea ce spun/ fac, Bursa de Valori Bucuresti a suspendat tranzactiile azi la ora. 11.08 pe fondul scaderii dramatice a indicilor. (BET -FI cu aproape 15% ! ) . Cum playboy -ul Tariceanu nu are cele 700 miliarde USD pentru a pompa intr-o economie aflata pana acum intr-o falsa crestere, (si iata ca a inceput sa realizeze in ce s-a bagat) BNR-ul nu poate interveni prea mult asupra cursului si nici “capsunarii” nu mai sunt ce-au fost, toate declaratiile linistitoare venite din Piata Victoriei nu instaureaza decat cel mult o stare de voma. Refuzatul comisar european habar nu are pe ce planeta se afla. Considera Romania inconjurata de un Zid Berlinez de care nimic nu se poate atinge, crizele financiare trecand doar pe la Sofia ori Erevan.

Cifre seci: Azi Bursa Tokio : indicele, Nikkei, scădere de 9,38% , cea mai mai mare depreciere înregistrată pe parcursul unei singure şedinţe din 1987 şi până în prezent. Ieri Bursa RTS din Moscova a închis cu o scădere record, de 19,10%. Paris a avut o cădere istorică- cea mai mare de la crearea sa în 1988, de 9,04%. Bursele din Frankfurt şi Milano au avut pierderi de 7,07 şi respectiv 8,24 de procente. La Londra, FTSE 100 a pierdut 7,85% (sursa: realitatea.net)

Ce-i de facut?

Investitie: dat fiind flexibilitatea economiei americane, cei care au inceput prabusirea sistemelor vor fi primii care isi vor redresa “pacatele”. Statele UE si chiar Dragonii asiatici, mult mai incete in miscari si cu sisteme sociale mai rigide, vor reactiona cu dificultate, iar recesiunea in Europa e abia in faza initiala. Asadar, eu mizez pe Unchiul Sam si dolarul lui mai vechi si mai invatat cu crahurile. E singura investitie viabila in acest moment impreuna cu bonurile de trezorerie americane.

Economisire: ar trebui sa reinvatam acest cuvant inexistent in limbajul uzual al romanilor.

“bani albi pentru zile negre” , “fa-ti vara sanie si iarna car” “cum iti asterni asa dormi”

Indatorare: pare cel mai prost moment ales pentru imprumuturi pe fondul deprecierilor si cresterii dobanzilor. In afara clasicului “imprumuta-te in valuta in care iti obtii veniturile” as adauga “imprumuta-te pe termen scurt numai pentru nevoi de dezvoltare” nu si pentru …

Consum : ah, viciul ultimilor ani in Romania. De la cosurile pline din hypermarketuri la SUV -urile cu ritm de crestere asemanator pietei rusesti. De la aspiratoarele luate in rate pe 5 ani cu “dobanda zirau” la creditele ipotecare intinse pana la varsta pensionarii si chiar mai mult. Nici eu nu am mentalitatea germana si nici timpul necesar de cumpara de 10 euro la 2 zile pentru nu a arunca nimic din frigider, si eu admir avid ultimul X6 aparut pe “autostrazile” patriei, ba chiar ma uit autoironic la desfasuratorul de rate al creditului de 50.000 euro pe 15 ani pe care l-am facut pentru a cumpara o a doua proprietate. Totul tine de riscul asumat si de fundamentarea veniturilor pe care le obtii. Incasand o chirie in aceeasi valuta si putin mai mare decat valoarea ratei platite am redus semnificativ riscul unei ipotetice incapacitati de plata.

Aberatia bancilor de a permite grade de indatorare de 70- 80 % ( din ce sa dea si ele bonusurile anuale?) a dus acum la situatiile imaginare de acest gen, iar cazurile reale nu sunt departe de acestea. Probabil influentati de declaratiile linistitoare date de mai marii tarii, primesc si acum telefoane de la reprezentanti ai bancilor pentru a-mi spune ca e un moment favorabil de a face un credit “pentru orice” 🙂

Momentul zero: este in principal al constiintei proprii. E timpul sa renuntam la cea mai mare “calitate” a rasei , ipocrizia, sa nu mai continuam sa ne amagim singuri sau la indemnul celor care “vegheaza pentru noi”. Stiu ca avem in permanenta langa noi o karma sau un destin, dar e la indemana noastra sa stim sa-l folosim in interesul propriu.

Grevele celorlalti din sistemul public dupa deciziile gargaristilor de a mari pensiile si salariile profesorilor s-ar traduce nu prin a “ne fi si noua bine” ci prin “a ne duce cu totii in aceeasi groapa”. Ce folos vor avea bunica mea (pensionara) si tatal meu (profesor) din aceasta marire daca vor trebui sa plateasca dublu pentru medicamente, lumina, gaze etc., scumpite in principal de un buget infometat care va trebui sa cerseasca taxe si accize suplimentare pentru pomenile electoral-populiste. Buget fundamentat pe un 2007 exceptional si un 2008 bunicel dar care isi va desconspira gaurile negre in urmatorii ani pe fondul scaderii incasarilor din TVA , impozit profit si dividende. Deja economia gri se innegreste vizibil ca masura de prevedere.

Back to the future 🙁

UP: s-a inchis si bursa de la Sibiu, iar stirea zilei la Radio Guerrilla este: “romanii nu mai au voie sa chefuiasca intre blocuri” 😀

One Comment

  1. Angel`

    si daca nu s-ar mari pensiile si salariile ar ramane preturile pe loc?
    nu cred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *