Quo vadis

QUO VADIS ? 1

…pe aici pe aproape prin balta asta numita Bucuresti.

Aseara, dupa ce am blocat trei intersectii, dupa ce am injurat cu patima damboviteanului toata aglomeratia din trafic, am apasat frana brusc in fata Hotelului Marriott si am descalecat la Gala premiilor Ziarului Financiar . Carcotasii vor spune ca iar am mirosit niste bunataturi aburinde ale firmei de catering, ceea ce in mare parte constituie … un adevar. Privind cu dezinteresul omului insurat si cu copii acasa la hostes-urile risipite printre costumele negre/gri ale diferitilor CEO , PDG, CIO si alti “officer”, am abordat strategic o masa apropiata barului si am sorbit tacticos 2 gin-uri pentru a (mai) incalzi atmosfera.

Prezentarea a inceput cu o oaresce intarziere si in lipsa a numerosi invitati prinsi si ei in blocajele metropolei cu prezentari concise si rapide punctate emotiv de redactorii ZF.

Gala a marcat topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania cu un podium consacrat (Orange, BCR, Petrom) si cinci premii speciale, trei dintre ele mai interesante, unul pentru cea mai spectaculoasa evolutie (meritat pentru RCS&RDS), unul mai mult “sponsorizat” (compania Arabesque) si unul pentru impactul semnificativ in economie (pentru Dacia normal, Loganu’ sa traiasca). Pe celelalte doua le gasiti in comunicatele de presa. Putine surprize, asteptam un top si pe domenii de activitate, cred ca este anormal ca in primele 5 sa se pozitioneze 2 banci, 2 companii de telecomunicatii si doar o societate de productie si distributie.

Am constatat cu mahnire ca inca avem topuri mici pentru companii si oameni mici. Cea mai valoroasa companie romaneasca nu ajunge nici macar la o capitalizare de 10 miliarde de euro. TOP 300 Capital si Top 100 companii ale ZF ne arata cat de putin semnificativ este impactul economiei pentru regiune si Europa. Prin cifre seci , in 2006 contributia companiilor romanesti a fost de aproximativ 6 procente din totalul cifrei de afaceri a primelor 500 de companii din zona Europei Centrale şi de Est (România, Ungaria, Cehia, Polonia şi Bulgaria) . Adica putin peste 29 miliarde de euro dintr-un total de 500 de miliarde.Este consecinta sutelor de “ajutoare” date companiilor de stat pentru a evita un faliment inerent, un robinet deschis banilor publici de care au profitat doar firmele capusa. Costurile acestor politici “destepte”se vad in numarul firmelor ramase cu capital pur romanesc care fac fata multinationalelor. Ridicol de putine.

5 Comments

 1. tatiana

  Buna seara,
  cum au fost Gin-urile, ?
  Intrebarea mea suna nitel aiurea,imi cer scuze ptr. eventualele interpretari inadecvate,s-a vrut o gluma(in asemenea imprejurari si eu asi fi baut cel putin un gin ,nu stiu daca tonic sau ..altfel,)
  Vreau sa spun ca din cele 5 companii in top niciuna nu ma intereseaza ,(nici macar RDS ,am alt furnizor)
  Cat priveste impactul in regiune si in Europa…incepem sa avem ,lumea vine este interesata …in colaborare cu ei macar si tot avem,

  ajutore date unor companii falimentare si capusate sunt perfect de acord,

 2. tatiana

  Cum sa vad ce mai scrie “lumea”, ?
  oricum este la moda :
  nastase are blog, si cica este cel mai tare ,politician cu blog
  iliescu are blog………deja nu suna bine?
  vreau si eu blog!!!!!!!………….hm!………….acum!

 3. inhgeras

  si cum ziceai ca erau imbracate fetele alea?

  by the way …de ce este aproape un an diferenta de la primul mesaj?

  te astept zilnic cu comentarii…macar 2 randuri…

  si ca tot m-a intors acest minunat site la ce am scris …de ce imi ceri adresa de mail obligatoriu?

 4. “si cum ziceai ca erau imbracate fetele alea?” imbracate? hmm…
  “by the way …de ce este aproape un an diferenta de la primul mesaj?” pt ca tot sunt convins ca bat campii pe aici dar astept sa mi-o zica cineva direct 🙂
  “si ca tot m-a intors acest minunat site la ce am scris …de ce imi ceri adresa de mail obligatoriu?” nu numai adresa, dar comentariile nu apar direct ci vor fi moderate datorita spam-erilor. Pana va fi mai securizat, poate asa aude si admin-ul meu.

 5. tatiana

  salutre!
  nu prea inteleg comentariul meu cu :
  “ajutoare date unor companii falimentare si capusate sunt perfect de acord”
  cu ce naiba sunt de acord nu asi putea sa va spun!
  in cazul asta este grav nu ? daca eu nu inteleg ce am scris sau la ce ma gandeam?

  ” Prin cifre seci , in 2006 contributia companiilor romanesti a fost de aproximativ 6 procente din totalul cifrei de afaceri a primelor 500 de companii din zona Europei Centrale şi de Est (România, Ungaria, Cehia, Polonia şi Bulgaria) . Adica putin peste 29 miliarde de euro dintr-un total de 500 de miliarde.Este consecinta sutelor de “ajutoare” date companiilor de stat pentru a evita un faliment inerent, un robinet deschis banilor publici de care au profitat doar firmele capusa. Costurile acestor politici “destepte”se vad in numarul firmelor ramase cu capital pur romanesc care fac fata multinationalelor. Ridicol de putine.”

  am fost de acord cu Lexus, asta este clar!
  in rest: understandings please!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *