Die hard

Un impozit simplu, atat de complicat

“Modificarea conditiilor de aplicare a sistemului pe venitul microintreprinderilor urmareste includerea categoria contribuabililor platitori si a acelora care inregistreaza pierderi concomitent cu derularea unor cifre de afaceri importante”
Aceastea explicatia trecuta in nota de fundamentare privind modificarile preconizate ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, modificari ce vor intra (probabil) in vigoare incepand cu 01 februarie 2013.  Sarim peste eternele plangeri privind predictibilitatea fiscala sau fata de schimbarile esentiale facute de azi pe maine. Ne-am obisnuit deja si ca articolul 4 “Modificarea si completarea codului fiscal” unde se precizeaza :

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege…
sa fie doar un moft in cadrul oricarei guvernari. Constrangerile si disperarile bugetare intuneca mintile, iar pentru a-ti pastra un post caldut nu poti sa faci decat propuneri hilare si fara nici o analiza logica.
Un impozit, cel pe venitul microintreprinderilor ce s-a dorit sa fie un ajutor pentru firmele mici si o bataie de cap mai putin pentru ANAF, urmeaza acum cai intortocheate incat bietul contribuabil are nevoie de puternica asistenta de specialitate pentru a “fi in regula” asa cum plastic se exprima orice functionar public ascuns in spatele unui ghiseu cu geam murdar.
Ce intentioneaza guvernul sa schimbe, repet, incepand cu 01 februarie (e cazul sa mai amintesc ca suntem in 22 ianuarie, iar intentiile sunt inca in faza de proiect?):

– introducerea impunerii OBLIGATORII pentru microintreprinderi cu impozit pe venit 3% (o masura specifica domnului actual ministru Liviu Voinea, dupa introducerea TVA la incasare cu caracter, de asemenea, obligatoriu);
– reducera plafonului cifrei de afaceri de la 100.000 euro cat este in prezent la 65.000 euro;
– desfiintarea conditiei de a avea intre 1-9 angajati;
– obligativitatea impunerii oricarei societati inca de la infiintare cu acest tip de impozit. 

A ramas insa optionala aceasta forma de taxare pentru societati care desfasoara activitati in domeniul consultantei si managamentului. Dupa cum scriam si in articolul anterior, aceasta bresa rastoarna tot esafodajul pe care l-au construit “cu migala si in timp record” sepcialistii ministerului: orice societate care nu va dori sa aplice impozitul pe venit nu are decat sa presteze un singur serviciu de consultanta, chiar si accesoriu activitatii principale, si masura impunerii obligatorii nu mai are efect. Sunt convins ca, citind aceste randuri 🙂 , maestrii Codului Fiscal vor gasi rapid o alta forma de constrangere, dar pana atunci nu putem lua in considerare decat aceasta forma de proiect.

315-0801205116-doctor-funny

 
O alta masura ciudata este reducerea plafonului privind cifra de afaceri la 65.000 euro. Explicatia logica ar fi ca, pe langa atragerea de surse bugetare, s-a dorit alinierea plafonului in ceea ce priveste microintreprinderea cu inregistrarea in scopuri de TVA. Adica, ideal pentru ANAF, toate intreprinderile mici sa fie atat neplatitoare de TVA cat si inregistrate cu  impozit pe venit 3%. Ar rezulta astfel o usurinta in administrarea si verificarea acestora, cu un impact minim asupra veniturilor bugetare. Socoteala si aici insa ne da cu radical: 

– plafonul de 65.000 euro in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA este calculat la cursul de la data aderarii (2007) de 3.4817 lei/euro. In lei, cifra de afaceri este stabilita la 220.000 lei;
– la microintreprinderi cursul este cel stabilit de BNR fie la sfarsitul lunii, fie cel de la 31 decembrie, dupa caz. Pentru anul 2012 ar fi fost ipotetic 287..866 lei. O mica/mare diferenta de doar 67.000 lei

Ajungem astfel in situatia in care o mica pravalie va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA dar sa ramana in continuare platitoare de impozit pe venit.
Genul acesta de calcule zapacesc pana si pe un contabil experimentat si ele nu se opresc aici: cifra de afaceri pentru TVA se calculeaza in mod diferit fata de cea privind impozitul de 3%; in timpul anului se pot intampla schimbari ce necesita drumuri la fisc si modificari de vector fiscal, recalcule de impozit incepand cu prima zi a anului, dispozitii tranzitorii pentru anul 2013 (firmele care deja sunt micro si au o cifra de afaceri intre 65.000 si 100.000 euro) etc.

Sintagma drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intentii se aplica oricarui stat social a carui singura idee privind resursele suplimentare de bani sta in ametirea si constrangerea mediului de business. Daca pentru o banala afacere mica trebuie sa stam sa facem o analiza atat de serioasa, inchipuiti-va ce se intampla intr-o mare corporatie. Dar depspre asta intr-un episod viitor.

4 Comments

  1. Andreea

    Horatiu, de ce zici ca 1)cifra de afaceri la TVA se calculeaza diferit fata de micro?? si 2) ce modificari de vector se pot face in timpul anului?

  2. 1) in cifra de afaceri privind plafonul TVA de 65.000 euro se prind toate operatiunile impozabile sau scutite (operatiuni ce nu genereaza automat venituri, vezi avansuri incasate de la clienti), pe cand la impozitul pe venit se calculeaza veniturile inregistrate
    2) un singur exemplu: depasesti cifra de afaceri in timpul anului si treci la 16% intorcandu-te la 01 ianuarie anul curent! Simplu, nu 🙂

  3. […] Update II – şi alte două propuse de Horaţiu Hagiu (Un impozit simplu, atat de complicat): […]

  4. Eu mai degraba as avea o intebare. Sunt din Siriu , judetul Buzau. Prietenii meu au infiintat o asociatie de crestere a oilor non profit. Asociatii au inscris la apia cod de exploatatie in nume personal. Au dat asociatiei oile pentru a le ingrijii , a le intretine si asociatia retine tot , lapte , branza…samd, fara a achita ceva asociatilor.Acestia raman doar cu dreptul de proprietate , foloasele le obtine asociatia. Cine plateste impozitul pe venitul agricol conform ordonantei 8/2013. Ce obligatii fata de stat are asociatia? Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *