Die hard

Bugetul copy/paste si FMI


Avantul patriotic optimist declamat inaintea vizitei FMI la Bucuresti si eternele asigurari date romanilor ca vom avea un buget echilibrat si “o sa fie bine” s-au desumflat ca baloanele din gradina Disney intr-un timp record. De asemenea, euforia unei majoritati absolute apune brusc atunci cand se incrunta Erik de Vrijer, iar toate proiectele populiste gen “nu ne vindem companiile gaunoase” sau “dam paine cu 9% tva la tot poporul ” dispar din condei atunci cand se aduce vorba de resurse.
Ca bugetul de stat pe 2013 e tot un copy/paste dupa cele din anii precedenti mai intelegem, domnul prim ministru fiind un adevarat specialist in domeniu; ca majorarile de salarii pentru bugetari si reintregirea pensiilor sufoca bruma de venituri la care se asteapta guvernul si solutia n-ar fi decat alte imprumuturi, anticipam mai demult; ca masuri de reforma nu vom vedea pentru ca ar stirbi sansele prezidentiabilului USL e clar ca lumina zilei; ce nu inteleg eu e balbaiala continua si incoerenta de care dau dovada dregatorii in comunicarea publica.
-Dupa gafele legate de finantarea spitalelor private, dl. Nicolaescu loveste iar in contradictoriu: conform discutiei cu FMI, introducerea coplatei a devenit necesara desi a fost blamata puternic cat timp erau in opozitie. Cuantumul acesteia? “maxim 10 lei la externare” conform ministrului sanatatii, “10 lei /zi de internare” conform sefului delegatiei FMI, Erik de Vrijer. Daca as vrea sa fiu ingaduitor cu unul dintre cei mai slabi ministri care s-au perindat prin guvernele noastre, as zice ca domnia sa are lacune mari in ceea ce priveste limba engleza 🙂

 

fmi

-Pe acelasi model se joaca viitorul copiilor nostri, o alba – neagra in ceea priveste clasa pregatitoare si o discriminare crasa atunci cand vine vorba de scolile private. Cu ce drept vor hotara parintii picilor ce ar trebui sa inceapa clasa zero in aceasta toamna ce se va intampla cu copilul meu peste trei ani? De ce ar fi un factor atat de important pentru consultare acesti parinti si nu varul meu, de exemplu, care abia acum asteapta un copil? De asemenea, cu ce sunt vinovate odraslele ca invata in scoli private? Cu ce au gresit sau vor gresi pentru a nu beneficia de drepturi egale ca cei din sistemul de stat? Eforturile suplimentare al parintilor pentru o educatie superioara si de calitate sunt luate in derizoriu tocmai de beneficiarul sistemului: statul.
-In domeniul fiscal, haosul e in ordinea de zi. Nu exista, cred, nici un act normativ atat de modificat de-a lungul timpului asa cum e Codul Fiscal, modificari facute in pripa si disperare, dublate de norme metodologice ce explica antagonic incat e nevoie, bineinteles, si de un ghid de aplicare. Dupa prost construita masura privind “TVA la incasare” , in doar 3 zile asistam si la bulversarea totala a impozitarii firmelor mici. Un altfel de forfetar, intr-o forma mai umana. Si inca n-am scapat, doamna Grappini ne ameninta de saptamani ca va mai introduce un bir salvator pe scaune si paturi de motel.
Decat sa  declaram schimbari irealizabile doar pentru a ne  preface bine intentionati, decat sa ne batem cu pumnul in piept stiind ca de fapt nu starnim decat o gargara ieftina, decat sa creem iluzii pentru a avea numai deziluzii, mai bine am intra in silenzio stampa. Macar nu ne mai facem de ras.

One Comment

  1. Cred ca mergem din rau in mai rau 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *