I am legend

Nici o zi fara impozitul minim forfetar

Mai scutiti-ma! S-a descoperit dusmanul numarul unu al politicii fiscale si nu exista nici o conferinta de presa la care sa nu fie abordat acest subiect. Primul ministru este ingrijorat de “afectarea echilibrului bugetar” , ANAF-ul sare si el, domnul Vladescu e relaxat.
Urmatoarele fraze vor irita atat colegi de breasla (Cornel, dau un cico la munte si te linistesc) cat si clientii care ma streseaza zi de zi cu intrebari despre “cum va fi cu impozitul minim”.
Doua exemple:
– ajuns de sarbatori pe meleaguri natale atat de dragi, ma opresc la un “general store” comunal pentru aprovizionarea obligatorie cu tigari si apa plata, stiind ca de craciun nu gasesc decat lacate la usa. Inevitabil, ma intersectez cu patroana magazinului si a altor cateva insirate prin comunele invecinate, coborata dintr-un Q7 alb si cu cateva kg bune de aur pe trupu-i corpolent. Ma abordeaza direct, simtindu-ma fin cunoscator al “fenomenului”  🙂 si indreptatit cu brio sa-mi dau cu parerea: “Ce ziceti dom’le ne mai tine astia cu impozitul nenoricit?…ca-mi vine sa inchid magazinele de nervi, m-au saracit de aproape 100 de milioane anul acesta! “ “Dar cat plateati doamna inainte?” intreb eu pentru a-i da un raspuns documentat, la obiect, calculand rapid ca ar insemna cca 500 lei/cap de magazin/luna.  “Nimic!” …ma mitraliaza scurt, “… ne descurcam si noi cu facturi si angrosistii, stiti cum, doar sunteti economist destept de la oras, de unde sa platim, vanzarile merge prost, vanzatoarele fura si mai e si nesimtite, se cearta cu clienti”. Am inteles imediat amaraciunea doamnei owner de magazine: ratele la SUV au crescut, aurul turcesc s-a scumpit si el, vremurile nu mai “e”  ce-au fost. Impozit minim fail!
– ruda apropiata, investitoare de pensiune pe litoral inca de la inceputul anilor 2000. Ma suna indignata si sufocata sa o ajut sa-si suspende activitatea societatii pentru extrasezon pentru “a nu mai plati blestematul de forfetar” calculat la suma minima de altfel, deoarece casa ei de marcat n-a batut vreun bon fiscal de 5 ani incoace, asa ca cifra de afaceri ioc, desi asta vara am obtinut cu greu o camera in weekend pe motiv de aglomeratie. Se pare ca afacerea nu merge prost, pentru vara lui 2010 fiind aproape gata o a doua locatie de “odihna si tratament”. Daca tot merge pe pierdere si plateste si impozit minim, macar sa mai deschida una.
A inceput sa-mi fie rusine ca virez cate sute de milioane trimestrial taxe la buget. Ma simt din ce in ce un contabil mai prost, incapabil sa se descurce, sa fenteze, asa cum ar face-o orice roman cinsitit 🙂
Deci, cum ramane cu impozitul minim?

3 Comments

 1. Cornel

  Avand in vedere ca sunt “vizat” direct doar in introducere, ca vad ca in cuprins au prioritate doar cei cu Q7 si cu mult aur-deci e pe “pile” si articolul pentru reclama mascata, am stat pe ganduri daca sa imi fac si eu blog si sa iti raspund, asta ca sa fim ca cei din presa, sau sa iti raspund direct. Am ales ultima varianta mai lejera.
  Referitor la articol trebuie sa admit ca sunt in totalitate de acord cu tine, insa numai pentru cazurile expuse. Da eu zic ca ar fi extrem de normal ca firmele respective sa fie putin verificate de organele abilitate -organe platite desigur din banii contribuabililor- si sa se stabileasca sursa de acchizitie a lui Q7 si a cantitatilor de aur specificate in context. Posibil ca in urma verificarii, impozitul forfetar sa fie “o gluma buna” comparattiv cu cel pe profit constatat. Ce zici ? Nu ar fi mai bine sa sustimen un impozit pe profit determinat corect- chiar si de organele care este ANAF- decat un forfetar deseori incorect.
  Si un exemplu personal in acest sens.
  A mea firma de consultanta face exclusiv documentatii pentru obtinerea de finantari pentru investitii.In 2008 cand economia “duduia” , duduiau si cererile pentru proiecte si deci am avut ceva activitate. Baiat corect asa cum ma stii am cam platit 16% impozit pe profit la veniturile realizate deoarece cheltuielile nu sunt semnificative in situatia data. Acum in 2009 cand a aparut impozitul forfetar, sau minim, nu am mai facut nici un proiect, pen’ca economia “gafaie”, ca a obosit de atata “duduiala'”, asa ca venituri…ioc… si deci eu desi am pierdere domnu’ stat spune ca tre sa ii dau impozit. Adika statule kand eu am castigat ai castigat si tu, iar eu cind pierd tu iar castigi. Nu stiu daca e corect….zic eu. Tu ce parere ai ? Zic bine? Si de ce sa platesc eu care sunt corect impreuna cu cei care sunt incorecti si au Q7 ? …ca eu nu am. Sau sa platesc pentru ca organele care este platite de la buget nu isi fac … “treaba” ? A se citi.. sarcinile de servici.
  Cam atat.

  PS. Bag sama ca si la tine “duduie” economia daca ai ajuns sa discuti de “cico’. La’s ca dau eu un whiskei ca l-am primit de sarbatori kado neimpozabil de la un client mai necajit care nu are Q7, are Range Rover si plateste tot forfetar . Te salut .

  1. Lex-us

   @Cornel:
   Ca suntem pacalaci am specificat si eu la sfarsit. Ca avem firme care stau degeaba si nu produc asta nu e in regula. Statistic, suntem o tara de patroni de sereleuri goale. Cred ca la mine in familie doar bunica n-avea sereleu, dar numai eu fac ceva activitate privata, cat ma tine, restu sunt pastrate “pentru perioade mai bune”. Uite ca le-am inchis pe toate si-am scapat tara de hartii 🙂 . macar pentru un an, forfetaru’ a fost folosit pe post de agent sanitar; ca trebuie ragandit, ca “organu de control” ar trebui in primul rand sa-si faca datoria si nu sa astepte pomana, ca microinteprinderile ar trebui sa dea in judecata statul pentru inechitate fiscala (ref la regularizarea anuala) si multe altele, sunt de acord cu tine. Uneori insa e bine sa mai iei si cu japca, prea sunt multi care nu platesc nimic da’ mertanu e la loc de cinste, si nu ma refer doar la manelisti

 2. Eu sunt de-acord ca “e unii care fura” dar nici unii nu mai mult decat guvernul. Eu ma gandeam totusi ca un impozit de 500 € e ok pentru orice firma dar nu sa te urci la 1000 doar ca ai sarit de 10000 incasari si deja trebuie sa platesti 1000, asta mi se pare absurd. Dar noi traim intr-o tara plina de… logica… si sper ca intr-o zi sa ma hotarasc sa plec din ea ca se pare ca nu se vindeca niciodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *